Møn har sine egne klejner – og det virker næsten som om at enhver gård og ethvert husmandssted har haft sin egen opskrift, på Mønske Klejner. Som man i øvrigt spiser året rundt, ved enhver festlig lejlighed…..


Egenarten handler primært om hvad man kommer i dem – eller på dem; gelé på æble, stikkelsbær eller ribs, eller syltede på jordbær eller kirsebær. Men der er også markante forskelle på udseendet – og rygtet vil vide at man som husmor blev nådesløst målt på både form, indhold og smag. Måske bliver man det stadig?


Grundopskrift 1;
125 gr margarine
½ kg hvedemel
3 spsk sukker
½ spsk bagepulver
½ kop kærnemælk
½ kop fløde

Grundopskrift 2;
1 æg røres med 1 tsk sukker
½ tsk salt
65 gr blødt smør; begge dele røres i æggemassen
Dernæst ½ dl fløde
250 gr mel
½ tsk hjortetaksalt

De rulles (meget) tyndt ud. De fleste er enige om at de ikke skal vrides, men blot skæres ud i passende, pænt store firkantede stykker, skæve firkanter – eller skæve firkanter delt til trekanter. Bortset altså fra dem, der foretrækker at vride. Og så koges de blot i (svine)fedt. Hvis ikke man hører til dem der foretrækker palmefedt.
De er efter sigende svære at lave helt perfekte, så det må komme an på en prøve; Vær så god!

Klejner var bl.a. en fast bestanddel af middagen ved det traditionelle Høstgilde på Møn; suppe, peberrodskød – og klejner!!

Mønske Klejner