Tidligere har Møns køkkener anvendt pærer til mangt og meget – også sammen med kød. En lille fast sommerpære, som formentlig kun findes i private haver rundt omkring på Øen. De blev tørret og kunne derfor anvendes resten af året. Det er et karakteristika for Møn.


Tørring af Pærer
Giv de hele pærer et opkog på 3-4 minutter, evt. i lidt sukkerlage, tør dem og anbring dem på hønsenet eller en rist i ovnen. Bag dem ved 150 gr et øjeblik og derefter ca. 1 døgn v 75 grader, evt. med ovndøren lidt på klem.

Pæresul
Gode ribben fra gris saltes i ca. 8 dage – eller mere – eller mindre.
Saltsagen skal være så stærk at et æg flyver ovenpå.
Kødet tages op af lagen før de hele pærer kommes ved og koger med i ca. 15 minutter. Der beregnes 6-8 pærer pr person! Serveres med lidt af suppen, kogte kartofler og evt. et stort krus juleøl.
Det kan også laves på flæsk, med pærer (skåret i mindre stykker). Men så hedder det Pæreflæsk og minder på alle måder om æbleflæsk.